SNÍDÁME ZDRAVĚ

Snídaně je základ dne. Kdo by toto pořekadlo neznal? Ale málo kdo jej skutečně dodržuje. V dnešní uspěchané době se lidé často vymlouvají, že na snídani nemají čas nebo chuť. Naše tělo však snídani potřebuje a pouze ranní káva nestačí.

Zdravá snídaně dodá tělu potřebnou energii na velkou část dne, nebudeme nevrlí a zlepší se i naše pozornost. Bez snídaně to zkrátka a jednoduše nejde. Jak to udělat, aby byla snídaně rychlá, zdravá a zaujala i děti? Vyzkoušejte domácí granolu a snídaňové skleničky!

DOMÁCÍ GRANOLA

Granola je směs ovesných vloček, oříšků, medu, javorového sirupu a další surovin podle naší libosti, kterou zapékáme v troubě. Vznikne tak křupavý mix podobný koupenému müsli. Domácí granolu nejčastěji kombinujeme s mlékem, jogurtem, čerstvým ovocem nebo marmeládou a vytvoříme tak chutnou, vydatnou a zdravou snídani nebo svačinu.

VYZKOUŠEJTE SAMI

OŘÍŠKOVÁ GRANOLA

Suroviny: 250 g ovesných vloček, 50 g vlašských ořechů, 50 g lískových ořechů, 50 g loupaných mandlí, 50 g slunečnicových semínek, 2 lžíce medu, 4 lžíce oleje, 3 lžíce ovocné marmelády, 5 lžic dětské ovocné přesnídávky, špetka soli a půl lžičky skořice

Postup: Všechny uvedené suroviny smícháme a vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřeme po plechu vyloženém pečícím papírem. Pečeme 10 minut při 180 ℃ a promícháme. Teplotu zvýšíme na 190 ℃ a pečeme dalších 15 minut. Upečenou granolu skladujeme v suchém prostředí, např. v zavařovací sklenici nebo v plastové krabičce.

SNÍDANĚ VE SKLENIČCE

Na takovou snídani jistě nalákáte malé i velké strávníky. Výhodou ,,skleničkové” snídaně je, že si ji můžete připravit už večer, pak ji nechat uležet v lednici a ráno je zdravá snídaně na stole během pár vteřin!

Potřebujete: 1 uzavíratelnou sklenici, 100 g domácí granoly, 1 bílý jogurt, čerstvé ovoce, lísteček máty

Postup: Do sklenice postupně vrstvíme granolu, jogurt i ovoce. Vrchní část ozdobíme lístkem máty.

INSPIRUJTE OSTATNÍ!

Máte i Vy oblíbený recept na domácí granolu či jinou zdravou snídani? Podělte se s ostatními na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).