ŠETŘETE ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ – BIO POTRAVINY BEZ OBALU!

Slyšeli jste už o novém konceptu nakupování? Jedná se o tzv. nakupování bez obalu. Toto pojmenování je opravdu přesné, jelikož spočívá v nákupu potravin, které nejsou zabaleny do obalu od výrobce a zákazník si může přinést obal vlastní (dózu, krabičku, sáček, sklenici, atd.), do kterého mu bude zboží naváženo. Z jakého důvodu se tento způsob stává stále více oblíbeným, v čem je praktický a pro co je užitečný?

Šetrnost k životnímu prostředí a Vašemu zdraví

Koncept nakupování bez obalu vznikl z iniciativy těch, kterým není lhostejné plýtvání, zbytečné produkování odpadu a těch, kteří se staví proti hromadnému nakupování v supermarketech. Zastánci bezobalového prodeje se především snaží snížit zátěž, kterou v posledních letech „dopřáváme“ našemu životnímu prostředí. Obchody založeny na této alternativní metodě prodeje pečlivě vybírají své zboží a v sortimentu tedy naleznete výhradně biopotraviny a zdravou výživu. Mezi základní potraviny, které se u nás začaly prodávat bez obalu, patří například mouka, luštěniny, ale i ořechy nebo sušené ovoce.  

Šetrnost k Vaší peněžence

Výhodou tohoto nakupování je také cena prodávaného zboží. Díky úsporám za obaly jsou ceny o 10 % – 20 % nižší než u zboží prodávaného v obalech, jako například v běžných zdravých výživách. Obecně nelze říci, že by byly potraviny bez obalů levnější, vždy musíme srovnávat zboží na stejné kvalitativní úrovni, nemůžeme tedy srovnávat sušené ovoce ze supermarketu a bio sušené ovoce ze zdravé výživy. Pokud se však zaměříte na srovnání sušeného ovoce běžné zdravé výživy a stejného ovoce z obchodu bez obalu, zjistíte, že zboží bez obalu Vás vyjde levněji.

Sáčky, dózy, sklenice, …

Jelikož je většina surovin, prodávaných v bezobalových prodejnách, vážená, je vždy potřebné něco, v čem si je odnesete. V obchodech lze obaly zakoupit, nenarazíte však na plastové a jiné umělohmotné nádoby, které zatěžují přírodu. V nabídce jsou většinou papírové nebo plátěné sáčky a pytle. Cena sáčků je záměrně přemrštěná, aby byli zákazníci donuceni nosit své nádoby, které jim prodavači ochotně naplní vybraným zbožím.

Kupujeme tolik, kolik spotřebujeme

Jelikož je veškeré zboží prodáváno na váhu, jednoduše si koupíte tolik, kolik spotřebujete a nemusí Vás omezovat velikost žádného předem daného balení. Nemusíte se pak strachovat, že se Vám potraviny časem zkazí a budete je muset vyhodit. Nehledě na to, že prodávané biopotraviny jsou velmi kvalitní.

Prodejny v ČR

Zatímco v zahraničí jsou prodejny bez obalu velmi oblíbené a proslulé, první obchody tohoto typu se objevily na území České republiky až v roce 2014, a to většinou v Praze. První z nich tvořily spíše testovací podniky, jejichž cílem bylo zjistit, zda o tento způsob nakupování bude v naší zemi zájem. Dnes se podobné prodejny rozšiřují a na nejnovější otevřenou (JO-BIO) můžete narazit v Liberci. Prodejna JO-BIO byla otevřena 1. srpna 2016 v Železné ulici v Liberci.

Podobné obchody jsou malé, zapadlé, nevyužívají možnosti reklamy, proto o nich má přehled zatím malý počet lidí, protože jejich cílem není nalákat davy lidí k nákupu, ale oslovit ekologicky smýšlející obyvatele a ukázat, že životní prostředí nemusí být dále zbytečně devastováno. Prodavači a majitelé obchodů se shodují, že častěji chodí nakupovat mladší generace a nejoblíbenější surovinou je čerstvě namletá bio mouka.

Pokud si tedy vážíte svého zdraví, zdraví přírody a úspor ve Vaší domácnosti, neváhejte, zapátrejte a navštivte nějakou prodejnu bez obalu!

Řekněte nám, co si myslíte – komentujte níže!

Zaujala Vás tato alternativní metoda nákupu? Měli jste již možnost zakoupit nějaké biopotraviny v tomto typu prodejen? Co říkáte na hlavní myšlenku konceptu – má smysl chránit životní prostředí tímto způsobem? Vyjádřit se můžete v komentářích níže nebo na našem Facebooku.