PROTI CHŘIPCE BEZ CHEMIE

Chřipka letos řádí všude kolem nás. Nemocnice ruší návštěvní hodiny, lidé si berou nemocenskou dovolenou a žákovské knížky se hemží omluvenkami. Chřipka stále neztrácí na své síle.

Kašel, rýma, horečka, bolest kloubů, to je jen pár z jejích příznaků. U každého se ve svých projevech může mírně lišit, ale v jednom se jistě shodneme – dává nám zabrat! Pokud chcete lékařem předepsané léčivo ještě podpořit účinkem ,,přírodních léčiv“ nechte se inspirovat několika recepty našich babiček a prababiček.

ŠALVĚJÍ PROTI NEDUHŮM

Zaručenou babskou radou je šalvějový čaj. Připravit si jej můžeme ze sušené šalvěje, kterou v létě jednoduše nasušíme z vlastní zahrádky nebo zakoupíme v bylinkářství. Další možností je koupit si šalvějový čaj v lékárně – ten je přímo v čajových sáčcích. Čaj se doporučuje podávat dvakrát denně pro usnadnění vykašlávání nebo jako kloktadlo na snížení bolesti krku.

TRADIČNÍ VÝVAR

Co je v chladném dni lepšího než usednout nad talíř horkého domácího vývaru? Kuřecí, hovězí, zeleninový… Každý si může přijít na své! Tato vydatná tradiční polévka nás nejen zahřeje, ale podpoří náš imunitní systém, který chřipka narušila. Horká pára uvolní naše dýchací cesty a bude se nám lépe dýchat. Vývar je také skvělým pomocníkem pro doplnění tekutin.

CIBULE S CUKREM

Tato kombinace sice nezní lahodně, ale může nám pomoci při kašli a bolesti v krku. Potřebujeme pouze vysokou sklenici, cibuli a cukr. Cibuli nakrájíme na plátky, které střídavě s cukrem vrstvíme do sklenice. Takto připravenou ,,medicínu“  necháme ideálně přes noc odstát, aby cibule pustila svou šťávu. Tu pak po lžičkách podáváme nemocnému třikrát denně dokud bolesti a kašel neustoupí.

ZÁZVOR

Zázvor je tradičním prvkem čínské a především indické kuchyně. Tak daleko však naštěstí nemusíme. Zázvor je dnes dostupnou surovinou, která je mimo jiné bojovníkem proti chřipce a nachlazení. A jak jej připravit? Zkuste přelstít chřipku pomocí zázvorového čaje! Zázvor nastrouhejte na struhadle, přidejte šťávu z čtvrtky citrónu, lžičku medu a vzniklou směs zamíchejte do černého čaje.

INSPIRUJTE OSTATNÍ

A jak se chřipce bráníte Vy? Podělte se o své rady a zkušenosti s ostatními na našem Facebooku nebo v komentářích!