- Kategorie blogu
- Cestování
- Jak na to
- Móda
- Tipy na dárky
- Trendy
- Zdravý styl
- Štítky blogu
- vychytávky
- nákupy
- dárky
- Vánoce
- léto
- zdravý životní styl
- exotické ovoce
- recepty
- móda
- dovolená
- fit
- seriál léto
- seriál
- aplikace
- dekorace
- příroda
- cestování
- šetření
- ochrana
- hmyz
- podzim
- kultůra
- domácí mazlíčci
- škola
- jaro
- Valentýn
- zábava
- Nový rok
- knihy
- pro muže
- oblečení
- gadget
- spánek
- stres
- grilování
- mandaly
- kreativita
- rybaření
- vychyt
- prázdniny
- diáře
- restart peněz
- sukně
- zahrada
- mezinárodní den dětí
- děti
- dětský pokoj
- eco friendly
- hry
- DÁRKY
- NOVINKY
- VELMI NÍZKÉ CENY
- DLE DRUHU ZBOŽÍ


- Úvod
- Blog
- Zdravý styl
- POKRM BOHŮ
POKRM BOHŮ
CO JE ZAČ?
Asi si říkáte, co může být božským pokrmem. A odpověď není vůbec těžká. Jedná se o exotické ovoce s nezvyklým jménem kaki. A proč je tato oranžová pochoutka právě božským pokrmem? Kaki, plod tomele japonského, v překladu latinského názvu Diospyros znamená Diovo ovoce. A nemluvě o jeho doslova božské chuti!
Lesklé oranžové plody tvarově připomínají pomeranč nebo rajče. I chuť můžeme vysvětlit souhrou několika jiných druhů. Kaki totiž může připomínat kombinaci vanilky, melounu a broskve. Někomu se vybavuje také chuť dýně a meruněk. Tomel japonský se pěstuje v Japonsku, Číně, Americe, ale v posledních letech i ve Španělsku nebo na jihu Ukrajiny.
SNADNÁ KONZUMACE
Pohodlná konzumace je dalším plusem, kterým Vás kaki může oslovit. Snadno se loupe a krájí. Ani konzumaci omyté slupky se však nemusíme bát. Nejjednodušším způsobem je kaki rozdělit na půl a dužinu bez peciček vyjídat lžičkou (stejně jako např. kiwi).
VYUŽITÍ
Využití kaki zkrátka a dobře nezná mezí. Můžeme jej konzumovat jen tak při sledování televize, využít kaki jako netradiční surovinu do jamů a marmelád, obohatit jím ovocný salát,sušit jej nebo použít při přípravě sladké omáčky k masu či zmrzliny pro letní osvěžení.
JAK SI VYBRAT SPRÁVNÉ KAKI
Pokud se chystáte vybírat toto exotické ovoce v obchodě poprvé, mějte na paměti, že nesmí být otlačené a slupka nijak narušená. Z důvodu dlouhého transportu se kaki trhá mírně nedozrálé. Pro konzumaci je vhodné na omak měkké. V případě potřeby jej nechte dozrát cca týden při pokojové teplotě.
VITAMÍNOVÁ BOMBA
Kaki obsahuje velké množství vitamínů A a C. Z minerálních látek je to vápník, draslík, hořčík a železo. Z 60% exotické ovoce tvoří voda, proto je vhodné pro letní osvěžení. Posiluje fungování imunitního systému, doporučuje se lidem s potížemi fungování ledvin a díky obsahu vápníku přispívá k pevnosti kostí. Mimo jiné pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi a je optimálním zdrojem příjmu vlákniny.
PODĚLTE SE S OSTATNÍMI
Patří kaki k Vašim oblíbeným pochoutkám nebo se s ním teprve seznamujete? Podělte se se svými názory a zkušenostmi s ostatními na našem Facebooku nebo v komentářích.