PEČUJETE O SVÉ NOHY? JSOU DŮLEŽITÉ PRO CELÉ TĚLO!

Péče o nohy? Máte pocit, že víte, jak na ni? Samozřejmě, pemza, krémy, pilníky, laky na nehty… Touto péčí se však následující článek zabývat nebude. Dnes máme na mysli mnohem důležitější péči, a to tu, která předchází určitým komplikacím nebo zmírňuje problémy způsobené například špatnou stavbou chodidla.

Stavba našich nohou, především chodidel, je velmi důležitá. Chodidlo je tvořeno 26 kostmi. Samozřejmě se chodidlo v průběhu evoluce postupně vyvíjelo a měnilo. Například pata současného člověka oproti minulosti zmohutněla a stala se tak nosným bodem pro váhu celého  našeho těla.

Pokud občas pociťujete bolest nohou, mnohdy se může jednat o vady nohou, ty mohou být vrozené, ale i získané (především v důsledku špatné obuvi). Bolest nohou může být způsobena několika vadami, zde si uvedeme pouze některé:

Podélně plochá noha

Mezi nejznámější a zřejmě také nejčastější vady patří tzv. plochá noha, která se vyznačuje snížením podélné klenby. Může nastat jako genetický důsledek nebo následek dětské mozkové obrny. Pokud ji získáte až v dospělosti, vina je přikládána přetěžování nohou stáním nebo chůzí (typické pro různá zaměstnání – číšník, kadeřnice, atd.)

Příčně plochá noha

Funkcí správné příčné klenby je rozložit váhu na přednoží. Vada této klenby vzniká častěji u žen, zejména kvůli nošení bot s vysokými podpatky a úzkou špičkou, tyto boty způsobují přetěžování přednoží.

Vbočený palec

Palec se vychyluje z osy směrem k vedlejšímu prstu. Téměř vždy je při této vadě přítomna i porucha příčné nebo podélné klenby. Vzniká kvůli nevhodné špičaté obuvi a projevuje se bolestmi kloubů palce při chůzi.

Vbočená noha

Nesprávně postavená patní kost zapříčiní, že je noha vbočená směrem k vnitřnímu okraji chodidla. Do školního věku u dětí je běžným jevem, poté už by se objevovat neměla.

Nohy, základ všeho

Vady nohou nemají špatný vliv pouze na stavbu samotných nohou, ale často i na stavbu celého těla, například v případě plochých nohou dochází ke špatné chůzi a tím pádem mohou nastat i problémy s páteří a s držením těla, vady chodidel mohou způsobit i problémy s klouby, protože se na chodidlech rozkládá váha celého těla, a tak jsou chráněny klouby v celém těle před nárazy při pohybu. Mějte tedy na paměti, že bolest nohou Vám při nedostatečném řešení může způsobit i bolest jiných částí těla.

Pomůcky pro zdravé nohy

Pokud máte vadu nohou vrozenou, dají se její následky zmírňovat například pravidelným cvičením, se kterými Vám poradí ortoped, dále může pomoci kvalitní zdravotní obuv, která je pro Vaši nohu nejvhodnější. Vhodná zdravotní obuv není určena jen pro ty z Vás, kteří již nějakou vadu mají, ale je vhodná pro všechny, protože vadám nohou předchází. Zdravotní obuv by měla plnit následující funkce: přispívat ke zdravému vývoji chodidla, správně tvarovat klenbu, poskytovat komfort při chůzi, odbourávat bolest zad a napomáhat ke správnému držení těla, šetřit Vaše klouby. Jaká zdravotní obuv je však vhodná přímo pro Vás, záleží na konkrétním problému, se kterým se většinou obracíme na ortopeda.

K dalším pomůckám můžeme zařadit různé ortopedické vložky do obuvi, které do určité míry mohou přeměnit naši běžnou obuv v obuv „zdravotní“ – mohou utlumit nárazy při pohybu nebo pomáhají s tvarováním klenby a pomáhají rozkládat váhu celého těla rovnoměrně na podložku.

Uvedené vady patří k nejčastějším, samozřejmě existuje mnoho dalších vad chodidel a stavby nohou. Proto se s jakýmkoliv problémem v oblasti stavby Vašich nohou nebojte obrátit na lékaře a začít problém řešit. Předejdete tak dalším možným komplikacím!

Řekněte nám, co si myslíte – komentujte níže!

Máte ve svém okolí někoho, kdo se potýká se špatnou stavbou nohy nebo je to Váš případ? Podařilo se Vám někdy takového problému úplně zbavit? Jakou péči o nohy v této oblasti upřednostňujete? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti a komentujte nebo se vyjádřete na našem Facebooku!