PEČENÝ ČAJ ANEB CO S CITRUSY

Možná si stejně jako já kladete otázku, co vytvořit z citrusů, které se Vám ke konci zimy nahromadily v lednici. Vitaminů už máte dost a loupání subtropického a tropického ovoce nebaví Vás ani Vaše ratolesti. S pečeným čajem si sice dáte práci, ale výsledek stojí za to a při přípravě se může zapojit celá rodina. Při chladných večerech je pečený čaj skvělý pro zahřátí a postaví na nohy i při chřipce.

PROČ PEČENÝ?

Je pečený čaj opravdu pečený? Ano je ! Směs, kterou si společně připravíme, totiž 40 minut pečeme v troubě! Citrusy díky pečení zjemní svou chuť, spečou se s třtinovým cukrem, kořením, zázvorem a jablky.

CITRUSOVÝ PEČENÝ ČAJ

Potřebujeme: 1,5 kg citrusů (mandarinky, pomeranče, 1 grep, 2 citróny), 500 g jablek, 4 ks skořice, 4 ks badyánu, 6 ks hřebíčku, kousek čerstvého zázvoru, 50 ml rumu a 750 g třtinového cukru.

Postup: Ovoce pečlivě zbavíme slupek (mohly by při pečení zhořknout) a nakrájíme na malé kousky. V hlubokém plechu ovoce promícháme s kořením, zázvorem a třtinovým cukrem. Pečeme přibližně 30 minut při 200 stupních. Poté směs zamícháme a zalijeme 50 ml rumu. Pečeme dalších 10 minut při stejné teplotě. Horkou směs nalijeme do prázdných zavařovacích sklenic a otočíme dnem vzhůru až do zchladnutí. Otevřený čaj uchováváme v lednici, kde vydrží 2-3 týdny.

Příprava: Jednu vrchovatou polévkovou lžíci pečeného čaje zalijeme 2 dcl horké vody.

RADA NA ZÁVĚR

Pokud je ve Vašem okolí osoba, která je milovníkem čajů, můžete ji k narozeninám nebo jiné příležitosti darovat tento originální druh čaje. Jistě ocení především domácí výrobu a lahodná chuť bude příjemným bonusem.

INSPIRUJTE OSTATNÍ

A jaký recept pro přípravu pečeného čaje využíváte Vy? Podělte se s ostatními na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).