OVESNÁ KAŠE ANEB SNÍDANĚ ŠAMPIÓNŮ

Kdo by neznal tuto sladkou dobrotu z mléka, ovesných vloček a dalších různorodých přísad. Tento pokrm podáváme s rozpuštěným máslem, cukrem, kakaem, oříšky, skořicí, ovocem atd. O prospěšnosti ovesné kaše se obecně ví, ale málo kdo si ji plně uvědomuje.

Ovesná kaše je díky svému složení vhodná pro osoby držící dietu, pro kulturisty i jen tak pro každého, kdo chce pro své zdraví udělat něco užitečného. Vzhledem ke svému nutričnímu složení je ovesná kaše dobrým startem nového dne. Našemu zdraví prospívají minerály, vitamíny a hlavně vláknina, kterou ovesné vločky v kaši obsahují.

PROČ PRÁVĚ VLÁKNINA?

Vláknina je pro člověka nestravitelná. V kombinaci s vodou bobtná, zvětšuje svůj objem a tím dojde k zaplnění našeho žaludku. Dostupným zdrojem vlákniny pro naše tělo jsou luštěniny, zelenina, ovoce a také oves.

OVESNÁ KAŠE TŘIKRÁT JINAK

SKOŘICOVÁ

Suroviny: 5 lžic ovesných vloček, 250 ml mléka, ½ lžičky mleté skořice

BORŮVKOVÁ

Suroviny: 5 lžic ovesných vloček, 200 ml mléka, 2 lžíce strouhaného kokosu

BANÁNOVO – KAKAOVÁ

Suroviny: 5 lžic ovesných vloček, 200 ml mléka, ½ banánu nakrájeného na kousky, 2 lžíce kakaa, hrst oříšků (lískové, vlašské, kešu, para …)

Jednotný postup: Ovesné vločky vaříme s mlékem cca 7 minut, přidáme ostatní suroviny (oříšky / ovoce / kokos / skořici / kakao) podle příslušného receptu.

SLADKÁ TEČKA

Ovesnou kaši nemusíme doslazovat pouze bílým cukrem. Mnohem lépe a především zdravěji nám poslouží med, javorový sirup nebo stévie sladká, kterou můžeme pěstovat i v květináči na okenním parapetu. Stévie je vhodná i pro diabetiky.

INSPIRUJTE OSTATNÍ!

A jaký recept na ovesnou kaši doporučujete Vy? Inspirujte ostatní na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).