NO STRESS

Prázdniny utekly jako voda a opět nás čeká září. Končí období dovolených, výletů a dnů zalitých sluncem. Dospělé čeká zase pracovní shon a prvňáčkům se otevírají brány světa. Se zářím přichází něco nepoznaného, určitě krásného, ale bohužel také stresujícího. Nemějte však obavy, se strašákem jménem stres si společně můžeme hravě poradit.

STRES?!

Co je to vlastně stres? Stres je způsobený psychickým nebo tělesným přetížením. Je to stav, který zažíváme při působení podnětů, se kterými se neumíme okamžitě nebo dlouhodobě vyrovnat a způsobují jej tzv. stresory. Stresor je zkrátka vše, co v nás vzbuzuje stres. Může to být zkouška ve škole, pracovní pohovor nebo obyčejný hluk či určitá osoba.  

Naše tělo na stres reaguje různě. Můžou se nám potit ruce, zvýší se naše tělesná teplota nebo mu podléhají naše emoce. Jsme přecitlivělí, nervózní, oddáváme se panice … Každý si určitě vybaví pár příkladů, co stres provádí právě s ním.

NENÍ STRES JAKO STRES

Na všem negativním se naštěstí najde něco pozitivního. U stresu tomu není jinak. Stres totiž není pouze jeden. Je i dobrý, tzv. eustres. Eustres znamená stres pozitivní. Co může být na stresu pozitivního, říkáte si? A přece jen se něco najde. Vzpomeňte si na první schůzku se svou láskou. Byli jste rozpačití, nervózní, neustále jste se kontrolovali v zrcadle, ale zároveň jste se tak moc těšili! A přesně to je eustres.

KREATIVNĚ PROTI STRESU

Naštěstí existuje efektivní obrana i proti tomu ,,zlému” stresu a to jsou antistresové pomůcky. Antistresové pomůcky nás uklidní a vrátí nás zpátky do pomyslné rovnováhy.

VYROB SI SÁM

Pro antistresovou hračku nemusíme chodit daleko. Stačí 1 nafukovací balónek a cca 150 g jakékoli mouky. Mouku pomocí trychtýře nasypeme do balónku, který  zavážeme, fixem na něj namalujeme veselý obličej a pak jen mačkáme a mačkáme. Časově rychlejší je cvakání propiskou, ale s antistresovým balónkem nebudete přivádět do stresu ostatní.

SAMÝM BLAHEM, JEDNÍM TAHEM …

Rádi vybarvujete pastelkami? Antistresové omalovánky budou to pravé ořechové právě pro Vás! Seženete je v knihkupectví od cca 100 Kč. Tyto omalovánky jsou většinou bez barevných předloh, takže můžete zaměstnat svou kreativitu a fantazii a vytvořit své vlastní umělecké dílo.

PODĚLTE SE S OSTATNÍMI!

A jaké metody pomáhají při stresu Vám? Podělte se o své rady a zkušenosti na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).