NĚCO STARÉHO, NĚCO MODRÉHO, NĚCO DAROVANÉHO …

Závoj, šaty, prstýnky, kytice. Spousta starostí, ale výsledkem je dokonalý den pro dokonalý pár. Někdo na ni teprve čeká, jiný ji má za sebou, jeden chce velkou, druhý tajnou. Nespočet možností a nekonečno variant, ale pouze jedno pojítko, které dává slovům smysl. Svatba.

OPŘEDENÁ TRADICEMI

Při zaznění slova svatba se každému vybaví něco jiného. Právoplatné místo v pomyslném seznamu musíme věnovat svatebním tradicím. Jejich úkolem je novomanželům přinést štěstí, zdraví, blahobyt a ochranu. My se zaměříme právě na ně! Házení svatební kyticí nebo podvazkem, únos nevěsty, rozbíjení talíře… A jaké svatební zvyky napadají Vás? Jiný kraj, jiný mrav. Každá oblast má své specifické svatební tradice, ale několik z nich známe snad všichni. 

1. NĚCO STARÉHO, MODRÉHO, PŮJČENÉHO, NOVÉHO A DAROVANÉHO

Říká se, že každá nevěsta má mít na sobě ve svůj svatební den (mimo jiné) pět důležitých věcí. Něco starého, jako symbol rozrůstající se linie. Nejčastěji bývá nevěstě věnován rodinný šperk, třeba náušnice nebo spona do vlasů. Něco modrého jako znamení věrnosti. Stačit nám bude například lemování na podvazku nebo stuha na svatební kytici. Dále něco půjčeného. Velmi často se jedná o svatební šaty nebo o drobnůstku od šťastně vdané ženy.  Něco nového je symbolem nového začátku a nové pozice v životě nevěsty. A nezapomeňme na něco darovaného. Těchto pět symbolických věcí, které podle tradic zaručují šťastné manželství, můžeme libovolně kombinovat (stará čelenka s modrými kamínky jako dárek od babičky).

2. ŠATY S VLEČKOU, STŘÍBREM VYŠÍVANÉ, ALE PRINCEZNA TO NENÍ, JASNÝ PANE

Krátké, dlouhé, s krajkou, bez krajky … Dilema snad každé nevěsty. Ale hlavně, aby je ženich neviděl dříve než ve svatební den! Podle tradic, samozřejmě. Řeč je o svatebních šatech. A k těm patří i svatební závoj. V minulosti sloužil jako ochrana před zlými duchy a jako symbol čistoty a nevinnosti. Dnes se stává především součástí účesu budoucí novomanželky.

3. ABY O NÁS VŠICHNI VĚDĚLI!

Znáte to. Je krásné sobotní odpoledne a najednou se ozve troubení a rachocení. Ano, blíží se svatební kolona. A naposled, tam úplně vzadu, jede nevěsta v autě pokrytém květinami. Dříve se plechovky a zkrátka cokoli, co způsobovalo hluk, používaly pro zahnání nepřejícných duchů. Dnes novomanželé upozorňují na svůj slavný den.

4.DRUŽIČKY

V minulosti se jednalo o ochránkyně nevěsty – měly zmást zlé duchy. Byly to mladé dívky, ještě neprovdané, v krásných šatech, ale ne tak bohatě zdobených jako šaty svatební. V dnešní moderní době záleží na budoucím páru, jestli budou družičky plnit tradiční pojetí nebo se jimi stanou kamarádky a příbuzné. Nevěsta si často přeje, aby šly družičky poznat. Mají stejný doplněk nebo dokonce stejné oblečení! Velmi oblíbené jsou tzv. tutu sukně. Jedná se o vícevrstvé tylové sukně nejrůznějších barev. V kombinaci s jednobarevnými doplňky poskytuje i samostatně výrazná tutu sukně decentní model pro družičku.

5. STŘEPY PŘINÁŠEJÍ ŠTĚSTÍ

Před svatební hostinou proběhne slavnostní přípitek novomanželů. Talíř, na kterém se skleničky přinesly, se vždy ,,náhodně“ rozbije. A manželé musí řešit první problém. Stejně tak jako v následujících letech, mají řešit problémy společně, proto dostanou smetáček a lopatku a musí střepy zamést. Ale není to jednoduché. Přítomní svatebčané se v zametení střepů snaží všemožně zabránit. Ale co na tom, vždyť střepy přinášejí štěstí!

VYCHYTÁVKA NA KONEC

Každá nevěsta nebo svatebčanka chce být na svatbě dokonalá. Mít perfektní šaty, líčení, účes, doplňky, … Spousta žen také nosí velké kabelky, ale kam s takovým množstvím věcí na svatbě? Tam se hodí jen elegantní psaníčko.  A jak v něm udržet pořádek a mít vše po ruce? S tím nám může pomoci krabička, ale ne ledajaká. Krabička ve tvaru makronky! Bezpečně si v ní můžeme uschovat drobnosti jako léky nebo šperky. Tyto barevné, malé, roztomilé zákusky nemusí být pouze k jídlu! A v této formě jsou na svatbu ideální.

PODĚLTE SE S NÁMI!

Zachytili jste své svatební zážitky na fotografii? Neváhejte se pochlubit na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).