MUFFIN VS CUPCAKE

S malými ,,dortíky“ v papírových košíčcích se setkáváme v cukrárnách, kavárnách nebo supermarketech. Jednou je to muffin, podruhé zase cupcake. Kdo se v tom má vyznat? Na první pohled se muffin a cupcake zdají skoro stejné. Ale nenechme se zmást jejich dokonalou chutí ani vzhledem! Jsou to dva odlišné dezerty.

MUFFIN

Muffin je drobné sladké pečivo určené jednomu člověku. Těsto vzniká smícháním ,,suchých“ (mouka, cukr, …) a mokrých surovin (mléko, olej, …). Existuje mnoho dalších přísad, kterými se muffiny mohou dochutit – čokoláda, ořechové plody, sušené ovoce, čerstvé ovoce … Těsto na pečivo musí být po upečení vláčné, proto není potřeba muffin zdobit krémem, polevou nebo toppingem. Těsto má tendenci při pečení vybíhat a praskat – nelekejte se, tak je to v pořádku.

 

CUPCAKE

Cupcake je tvarově velice podobný, ale nevybíhá a na povrchu nepraská. Těsto je sušší a z tohoto důvodu dezert doplňujeme nejčastěji vrstvou krému.  Cupcake se považuje za zmenšeninu dortu, proto je pro něj typické dekorativní barevné zdobení a třené, složitější těsto.

PRO JAKOU PŘÍLEŽITOST?

Muffiny i cupcakes jsou vhodné snad pro každou příležitost. Muffinem nezkazíme snídani, svačinu a neurazíme ani neohlášenou návštěvu. Cupcakes můžeme péct při slavnostnějších příležitostech jako je narozeninová oslava či čaj o páté. Barevné, bohatě zdobené košíčky ocení hlavně děti. Velkou oblibu mají cupcakes i na svatbách. Všichni svatebčané mají tedy své vlastní mini dortíky.  

V ČEM PÉCT?

I v tom jsou muffiny a cupcakes velmi všestranné. Upéct si je můžeme v nerezové / silikonové formě, která je nejčastěji určená na 6 – 12 kusů pečiva. Stejně tak poslouží i silikonové nebo papírové vroubkované košíčky. Studenty jistě potěší možnost vytvořit pečivo v hrníčku a za použití mikrovlnné trouby.

HRNÍČKOVÉ MRKOVÉ MUFFINY

Suroviny: 1 hrnek polohrubé mouky, ½ hrnku třtinového cukru, ½ prášku do pečiva, ½ vanilkového cukru, ½ hrnku mletých vlašských ořechů, špetka mleté skořice, špetka soli, 3 nahrubo nastrouhané mrkve, 2 vejce, ½ hrnku oleje

Postup: Sypké suroviny promícháme, přidáme 2 celá vejce, olej a nahrubo nastrouhanou mrkev. Vzniklou směsí plníme papírové košíčky či jiné nádobky vhodné pro pečení muffinů. Pečeme 30 minut při 180 ⁰C.

SLADKÁ TEČKA

V České Republice si ,,dortíky“ začaly získávat naše srdce teprve nedávno, nicméně v jejich domovině, tedy v Anglii, patří k tradičnímu čajovému pečivu již od 17. století. Muffiny a cupcakes svou chutí i vzhledem příjemně zpestří každou chvilku. Kreativní jedinci jistě ocení i možnost tvořit při jejich zdobení a kombinovaní nejrůznějších přísad.

PODĚLTE SE S OSTATNÍMI!

Máte i Vy zkušenosti s přípravou muffinů nebo cupcakes? Pochlubte se ostatním svými výtvory na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).