JAK SNADNO UŠETŘIT (2. ČÁST)

V prvním díle snadného šetření jsme si představili 10 praktických rad, jak zamezit zbytečnému utrácení. Možností šetření našich financí je nepřeberné množství a v druhém díle společně projdeme dalších 10  tipů, jak udržet peníze v naší peněžence. Naše dvacatero pro úsporné chování bude tedy kompletní.

1. STOP FASTFOODŮM

Jídlo z rychlého občerstvení je nejenom nezdravé, ale také finančně náročné. Pokud máte omezené časové možnosti např. během polední pauzy, připravte si chutný, zdravý a levnější oběd předchozí den doma. Polepší si Vaše tělo i finanční konto.

2. ZHASÍNEJTE

Tato rada působí banálně, ale zkuste si spočítat, kolik minut či hodin denně svítíte v místnostech, kde nejste a ani tam v nejbližší době nepůjdete. Osvětlení zkontrolujte především před delším odchodem z domova.

3. VĚRNOSTNÍ PROGRAMY

Většina supermarketů, drogerií i kaváren nabízí věrným zákazníkům věrnostní programy. Pro přehlednost se doporučuje zřídit si email pouze pro tyto typy nabídek a pak jen čerpat výhod.

4. PRAVIDLO 10 VTEŘIN

Možná si vzpomenete na pravidlo 30 vteřin zmíněné v předchozím díle. Toto pravidlo funguje na stejném principu, ale je časově daleko méně náročné. Předtím, než zboží vložíte do nákupního košíku, zkuste se 10 vteřin zamýšlet nad tím, zda jej doopravdy potřebujete.

5. NAKUPUJTE V SAMOOBSLUZE

Většina lidí lpí na principu, že nákup v supermarketu vyjde levněji a v každém obchodě vyhlíží akční zboží, které si postupně nakoupí. Zvažte však, kolik financí zaplatíte za projetou pohonnou hmotu a kolik času strávíte vyhledáváním akcí a následným nákupem. Čas jsou peníze a ušetřené koruny za zboží investujete do benzínu nebo nafty.

6. NEPOUŽÍVEJTE KREDITNÍ KARTY

Kreditní karty jsou vhodné pro nákup dražšího zboží jako je elektronika, domácí spotřebiče či dárky, ale pro nákup v drogerii / samoobsluze zkuste využívat vybranou hotovost. Budete tak mít větší přehled o Vašich výdajích. Používání kreditních karet nás drží v iluzi, že si můžeme vše dovolit a nakoupit více drobných položek, ale účty nejsou bezedné.

7. OMEZTE ALKOHOL

Kouření jde ruku v ruce s alkoholem. Zkuste omezit večerní popíjení s přáteli v hospůdkách a radši vyrazte na výlet do přírody. Volný čas se dá trávit i jinak než se sklenicí alkoholu v ruce. Oddechne si Vaše peněženka a o játrech ani nemluvě.

8. JEZDĚTE HROMADNOU DOPRAVOU

Hromadná doprava je často efektivnější než vlastní dopravní prostředek. Ušetříte čas za hledání parkovacího místa, také finance za benzín / naftu a Vaše rozhodnutí ocení i naše životní prostředí.

9. VYUŽIJTE SLEV PO SVÁTCÍCH

Většinu oblečení, kabelek, bot, ale dokonce i elektroniky seženete po Vánocích a Novém roce značně levněji. V zimě tedy vyčkejte a s trochou štěstí se Vám podaří ,,ulovit“ vyhlédnutý kousek o něco levněji.

10. PŘEDEJTE ZÁSADY ŠETŘENÍ SVÝM NEJBLIŽŠÍM

Ve dvou (a více) se to lépe táhne a rodina má držet při sobě. Zasvěťte do tajů šetření své blízké a ušetřené peníze investujte např. do rodinné dovolené nebo jiných společných zážitků, které budou jistě stát za to.

PODĚLTE SE S NÁMI

A díky jakým trikům se daří spořit Vám? Podělte se s námi na Facebooku nebo v komentářích (viz níže).