JAK SNADNO UŠETŘIT (1. ČÁST)

Peníze v dnešním světě hrají obrovskou roli. I když se jejich vliv snažíme omezit a zaměřit se na jiné kvality našeho života, nebudeme si nic nalhávat – peníze zkrátka k našemu životu patří. Příjmy zůstávají stejné, ale výdaje se pořád zvyšují – klasický problém každé domácnosti. Ušetřit se dá na věcech a místech, kde byste to vůbec nečekali. V 1. díle snadného šetření si představíme 10 rad, tipů a nápadů, jak peníze udržet ve Vaší peněžence.

1. NAKUPUJTE PODLE SEZNAMU

Možná se Vám někdy stává, že vyrazíte do supermarketu a vrátíte se s velikým množstvím věcí, které jste neplánovali koupit a vůbec je nepotřebujete. Obchodní řetězce se nám snaží vnutit zbytečné zboží a používají na to různé triky. Efektivním řešením je napsat nákupní seznam a v obchodě postupovat zásadně podle něj. Zboží ve Vašem košíku ubude a peníze se neztratí.

2. VYPNĚTE RÁDIO A TELEVIZI

Rádio a televize můžou být příjemnou kulisou pro neoblíbené domácí práce jako je uklízení nebo žehlení. Nic se však nemá přehánět. Televize ani rádio nemusí běžet celý den. Ušetříte za elektřinu a budete mít více prostoru pro rozhovor s ostatními členy domácnosti.

3. PRODÁVEJTE

Nepotřebné dekorace, malé oblečení, přečtené časopisy… To vše doma nemusí zabírat místo a dokonce se těchto věcí nemusíte zbavovat vyhozením do škole. Zkuste je prodat. Každá koruna se počítá.

4. OMEZTE KOUŘENÍ

O tomto zlozvyku bylo napsáno a řečeno již mnoho. Škodí to zdraví a odlehčuje na váze naší peněžence. Jsou to zásadní argumenty proč kouření omezit a postupně úplně přestat.

5. PRAVIDLO 30 DNÍ

V oslnivém nákupním centru máte pocit, že každou věc nutně potřebujete. Nechte si tento záměr projít hlavou 30 dní (pokud věc skutečně akutně nepotřebujete) a zjistíte, zda opravdu stojí za investování Vašich peněz nebo na ni zapomenete.

6. NAVŠTIVTE KNIHOVNU

Knihy jsou dnes velmi drahou záležitostí. I přesto, že přispívají k rozvoji fantazie a gramotnosti, jejich cena je neúměrná. Pokud bude četba neodolatelná a knihu si přejete vlastnit, teprve tehdy zvažte její koupi.

7. STOP EMOČNÍMU NAKUPOVÁNÍ

Hádka s partnerem, neúspěch v práci nebo jednoduše špatný den – čas vyrazit na nákup a udělat si radost! Spousta žen zná toto řešení. Ve vyhrocené chvíli s námi cloumají emoce a co nám udělá větší radost než nové boty nebo kabelka? Uvažujte racionálně a šetření může být hračka.

8. POZVĚTE PŘÁTELE K SOBĚ DOMŮ

Večery v restauracích, hospůdkách a barech s přáteli přijdou draho a ve výsledku si vlastně ani pořádně nepopovídáte. Zkuste uspořádat hezký večer u Vás doma, něco dobrého uvařte nebo upečte a užijte si příjemný večer s Vašimi přáteli v soukromí .

9. PRONAJMĚTE PROSTORY SVÉHO DOMU

Bydlíte ve velkém domě a neužíváte jednu místnost? Student či studentka vysoké školy ocení soukromí místo přeplněných kolejí. Nabídněte pronájem tohoto pokoje a přivydělejte si k běžnému platu.

10. VYRÁBĚJTE DÁRKY

Největší radost udělají dárky vyrobené přímo od srdíčka! Využijte své dovednosti a kreativitu a vytvořte dárek na míru, který každý ocení. Je to lepší řešení, než investovat peníze do koupeného dárku, který se oslavenci ani nemusí líbit nebo hodit.

PODĚLTE SE S NÁMI

A jaké metody pro šetření využíváte Vy? Podělte se o své rady a zkušenosti na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).