JAK CHUTNAJÍ VÁNOCE

Co se Vám vybaví při zaznění slova Vánoce? Může Vás napadnout rodina, dárky, typická vánoční atmosféra a podobné úvahy, ale jistě mi dáte za pravdu, že nedílnou součástí vánočních svátků je také tradiční, typické a především lahodné jídlo. Bez vánočních dobrot by se Vánoce neobešly. Není nad mlsání vánočního cukroví u tradičních pohádek nebo nad společnou štědrovečerní večeři.

OVOCE KAM SE PODÍVÁŠ

Součástí vánočního pohoštění může být ovoce a v zimním období jsou to zejména pomeranče a mandarinky. Jaké dítě by odolalo šťavnaté, sladké a osvěžující mandarince? Odzvonilo době, kdy byly pomeranče k dostání pouze na Vánoce, přesto si toto ovoce získává naše chutě a tvoří nedílnou součást vánoční atmosféry i dnes, kdy je dostupné po celý rok.

Omytou pomerančovou kůru využijeme při pečení cukroví, pomerančové kousky při výrobě tradičního vánočního punče a usušené plátky tohoto ovoce oživí vánoční výzdobu a provoní náš domov.

NEJVÝZNAMNĚJŠÍ VEČEŘE ROKU

Štědrovečerní večeře je pro většinu z nás nejspíše nejkrásnější a nejdůležitější večeří roku. Celá rodina se sejde u krásně prostřeného stolu, tráví společně čas a konečně se může věnovat tématům a vzpomínkám, na které po celý rok nezbývá čas.

Štědrovečerní večeře v našich zeměpisných šířkách začíná servírováním rybí nebo hrachové polévky, kterou následuje bramborový salát s kaprem, popř. vinnou klobásou. Recept na bramborový salát si nejedna rodina úzkostně střeží a nedá dopustit na svou oblíbenou variantu.

Sami si jistě vzpomenete na tradice, kterými je slavnostní večeře opředená a jaké dodržuje Vaše rodina. Aby toho nebylo málo, před (při nebo po) rozbalováním vánočních dárků ochutnáváme vánoční cukroví, od kterých nás maminky dobrácky odháněly během pečení. Minimálně jeden z tisíců receptů jistě osloví i ty, kteří si přes rok sladké odpouští. Perníčky, linecké nebo medvědí pracky, které cukroví láká Vás?

PODĚLTE SE S NÁMI

Jak se těšíte na nadcházející Vánoce? Trávíte vánoční svátky aktivně nebo dáváte přednost relaxaci při vánočních pohádkách? Podělte se s námi o Vaše plány na našem Facebooku nebo v komentářích.