HODY, HODY DOPROVODY

S velkým očekáváním vyhlížíme jaro. Mrazivé teploty za okny našich domovů nás sice přesvědčují o pravém opaku, ale blížící se březen je přeci prvním jarním měsícem! I když si s námi počasí nejspíše bude ještě chvíli pohrávat, nesmíme se vzdávat těšení se na první jarní hřejivé paprsky slunce!

OSLAVY VELIKONOC

Velikonoce jsou spojením dvou velmi významných událostí. Jednak jsou to oslavy jara a znovuzrození přírody a jedná se také o připomenutí smrti a záhadném zmrtvýchvstání Ježíše Nazaretského. Spojuje se tedy stará křesťanská hodnota a obnova přírody.

JEDNOU TAK, PODRUHÉ JINAK

Možná si kladete otázku, jak je možné, že Velikonoce slavíme pokaždé v jiný termín. Datum Velikonoc je totiž skutečně pohyblivé a stanovuje se jako nejbližší neděle po prvním jarním úplňku. Velikonoční oslavy se tedy pohybují v rozmezí 22. března až 25. dubna. Letošní Boží hod velikonoční připadá na neděli 1. dubna.

LIDOVÉ TRADICE

Každý velikonoční den je specifický svými tradicemi.

ŠKAREDÁ STŘEDA

Nemračte se o škaredé středě! Podle tradice Vám totiž ,,škaredění” zůstane po celý následující rok.

ZELENÝ ČTVRTEK

Vysvětlení proč je čtvrtku přiřazeno označení zelený není jednoznačné. Odvozuje se podle zvyku jíst zelené rostliny nebo podle zeleného roucha, které má oblečené kněz při bohoslužbě. Se zeleným čtvrtek je spojena tzv. poslední večera učedníků s Ježíšem.

VELKÝ PÁTEK

Velký pátek, jakožto nejvýznamnější den Velikonoc, je vyjádřením nejhlubší úcty k ukřižování Ježíše Krista. V kostelech se hasí oheň, jakožto symbol uhasnutí lidského života. Věřící přísně dodržují půst.

BÍLÁ SOBOTA

Bílá sobota je posledním dnem půstu. Pojmenování bílá vychází z bílého oděvu nově pokřtěných lidí. Dochází k znovu zapálení svíček.

BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ

Velikonoční nebo-li Velká neděle je sváteční den. Je to symbol radosti ze vzkříšení Ježíše a velkého společného hodování. Na velikonoční tabuli nemůže chybět mazanec, beránek ani nádivka.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ

Velikonoční pondělí označujeme také jako pondělí červené. Proč? Tradičním velikonočním dárkem pro chlapce při pomlázce totiž byla červeně barvená vajíčka! Pondělí je dnem veselí a pomlázka dívky podle tradice udržuje zdravé a krásné.

PODĚLTE SE S NÁMI

A jak se těšíte na velikonoční svátky Vy? Co nemůže chybět na Vaší velikonoční tabuli? Podělte se s námi na Facebooku nebo v komentářích!