EFEKTIVNĚ NA NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ

Již nemusíme do Vánoc a Nového roku počítat týdny, ,,čekací doba” se krátí na hodiny a nanejvýše dny. Zase po roce jsme se dočkali nejkrásnějšího období roku. Tak jako Ježíšek, vánoční stromeček a kapr s bramborovým salátem patří k Vánocům, Nový rok se neobejde bez čočkové polévky, ohňostroje a novoročních předsevzetí.

,,Mám novoroční předsevzetí a budu jej dodržovat celý následující rok,” slyšíme 1. ledna ze všech stran. Posilovny získají nové zákazníky, čokoládovny a trafiky některé zase ztratí. Ve většině případů je to však na pouhé dny, maximálně týdny a poté se lidé bez pevné vůle vrací do zajetých kolejí a změnu odkládají na další rok. Jenže tomu by v tomto roce mohl být konec.

PĚT NÁLEŽITOSTÍ SPRÁVNÉHO NOVOROČNÍHO PŘEDSEVZETÍ

Ať se Vaše novoroční předsevzetí týká kouření, pití alkoholu, cvičení, popř. hubnutí, učení se novému jazyku nebo jiných záležitostí buďte na sebe trpěliví, ale zásadoví a zkuste dodržet 5 rad, jak si takové novoroční předsevzetí vůbec stanovit.

KONKRÉTNĚ, HMATATELNĚ, SPECIFICKY

Vaše novoroční předsevzetí a přání změnit sebe a svůj život musí být konkrétní a specifické. Nestačí si říci, že se naučíte cizí jazyk, musíte si zvolit, co pro to uděláte a jak Vaše snaha bude vypadat. Příkladem může být: Každý den se naučím 10 nových slovíček.

MĚŘITELNÝ VÝSLEDEK

Číselné údaje Vám pomohou mít o Vašem novoročním předsevzetí přehled, který Vás může motivovat k další snaze. Kdo by neměl radost z toho, že už umí 100 nových slovíček, zhubl 3 kila nebo omezil kouření o 5 cigaret ?

AKTUÁLNOST NADE VŠE

Předsevzetí by se mělo začít plnit hned. Efektivně stanovený cíl má odpovídat tomu, co právě potřebujete. Nestačí si říct, že někdy během roku začnete cvičit, abyste se sebou byli spokojeni.

REALISTICKY NE FANTASTICKY

Zvoleného novoročního předsevzetí by nemělo být nepřekonatelné dosáhnout. Vyberte si takovou podobu, o které víte, že na ní fyzicky nebo psychicky máte! Předsevzetí typu ,,Do konce ledna budu mluvit jako rodilý Ital” není pro člověka, který ještě neumí základy nového jazyka, reálný cíl.

ČASOVĚ OHRANIČENÉ NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ

Nic nejde ze dne na den, ale s trochou trpělivosti a snahy můžete mnohé zvládnout postupně. Stačí neprokrastinovat a poctivě dodržovat, co si předem stanovíte.

PODĚLTE SE S NÁMI

Stanovujete si novoroční předsevzetí? Jak se Vám daří je dodržovat? Podělte se s námi na našem Facebooku nebo v komentáři (viz níže). Krásné prožití vánočních svátků a šťastný Nový rok plný splněných novoročních předsevzetí!