DÝNĚ KAM SE PODÍVÁŠ ANEB HALLOWEEN JE ZA DVEŘMI

Oblíbenou podzimní dekorací i potravinou je dýně. Různě barevné odrůdy vidíme v obchodech, na zahradách, za okny jako dekoraci i tepelně upravené na talíři. V 15. století k nám první dýně dorazila z Latinské Ameriky a dodnes zůstává velmi oblíbenou zeleninou.

CO JE ZAČ?

Mezi lidmi je známá jen jako dýně, odborně jí však říkáme tykev obecná. A v čeledi tykvovitých rozhodně není sama! Patří tam i patizón, cuketa nebo slavná dýně Hokaido. Malá, velká, bílá, oranžová, zelená … Kouzlu jaké dýně letos podlehnete Vy?  

HOKAIDO

Už víme, odkud se k nám dostala tykev obecná, ale co ostatní odrůdy a varianty? Zaměříme se na dýni Hokaido, která  je blízkou příbuznou původem z Dálného Východu. Není oblíbená pouze ve své domovině, ale i u nás roste její popularita vlivem zvyšujícího se zájmu o zdravý životní styl.

Hokaido se skvěle hodí na přípravu smoothie, džusů, džemů, krémových polévek i jako příloha k masu. Prim hraje s muškátovým oříškem a dýňovými semínky. Obsahuje vitamín A, B i C, minerální látky a vlákninu. Uplatnění nachází při poruchách močových cest, ledvin a slinivky.

DÝNĚ JAKO SYMBOL

Halloween sice nepatří k našim tradicím, ale určitě stojí za zmínku. Za zmínku v čele s dýní! Typickými barvami tohoto anglosaského lidového svátku je oranžová a černá. Asi se tedy není čemu divit, že se dýně stala právoplatným symbolem Halloweenu. Vyřezává se, konzumuje se… Dýně je o magické noci na přelomu října a listopadu v centru dění.

DÝŇOVÝ DŽUS

Potřebujeme: 3 kg dýně (tykve obecné), 12,5 l převařené vody, 1,20 kg cukru krupice, 1 lžíci kyseliny citrónové, 4 citróny, 1 citrónový ovocit

Postup: Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Citrón nakrájíme na plátky a spolu s cukrem, kyselinou citrónovou, dýní a 2 citróny nakrájenými na plátky vaříme 20 minut v 2,5 litrech vody. Vzniklou směs necháme 24 hodin odstát. Pak směs rozmixujeme, přidáme zbylých 10 litrů studené převařené vody, 1 citrónový ovocit a šťávu ze 2 citrónů. Zamícháme a plníme sklenice.

POCHLUBTE SE OSTATNÍM

Vyřezáváte dýně nebo je používáte k přípravě pokrmů? Pochlubte se svými výtvory / recepty na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).