- Kategorie blogu
- Cestování
- Jak na to
- Móda
- Tipy na dárky
- Trendy
- Zdravý styl
- Štítky blogu
- vychytávky
- nákupy
- dárky
- Vánoce
- léto
- zdravý životní styl
- exotické ovoce
- recepty
- móda
- dovolená
- fit
- seriál léto
- seriál
- aplikace
- dekorace
- příroda
- cestování
- šetření
- ochrana
- hmyz
- podzim
- kultůra
- domácí mazlíčci
- škola
- jaro
- Valentýn
- zábava
- Nový rok
- knihy
- pro muže
- oblečení
- gadget
- spánek
- stres
- grilování
- mandaly
- kreativita
- rybaření
- vychyt
- prázdniny
- diáře
- restart peněz
- sukně
- zahrada
- mezinárodní den dětí
- děti
- dětský pokoj
- eco friendly
- hry
- DÁRKY
- NOVINKY
- VELMI NÍZKÉ CENY
- DLE DRUHU ZBOŽÍ


DOMOV S VŮNÍ PERNÍČKŮ
K tradičnímu oblíbenému druhu cukroví patří zaručeně perníky. Kdo by odolal lákavě voňavým a mnohdy i krásně nazdobeným perníčkům? Díky své nezaměnitelné medové chuti a vůni skořice, badyánu nebo anýzu perníky celé Vánoce dráždí naše smyslové buňky.
Výroba perníků i jejich zdobení může být vhodnou příležitostí, jak s celou rodinou zahájit vánoční přípravy a jak společně strávit pár hezkých chvil. Pokud již letos perníky upečené máte, ale láká Vás vyzkoušet náš recept, nemusíte zoufat. Své uplatnění mohou najít i o Velikonocích nebo na jakékoli dětské oslavě. Formičky, které použijete, volte podle tématu dané události.
Využití perníků není vždy tak jednostranné, jak se na první pohled nejspíše zdá. Jsou k jídlu, samozřejmě. A chutnají nám. Někdy až moc. Perníky však nemusíme pouze konzumovat.
JEDLÉ JMENOVKY
Skvělé uplatnění najdou i jako ozdoby na vánočním stromečku či větvičkách ve váze. Pokud chcete být ještě více kreativní, neváhejte perníčky použít jako jmenovky na dárky. Do zvoleného tvaru vykrojte dírku na provlečení stužky a již upečený tvar ozdobte jménem obdarovávaného pomocí cukrové polevy. Netradiční a především jedlou jmenovku ocení hlavně ti nejmenší.
PERNÍKOVÉ KOŘENÍ
Základem každého perníku je perníkové koření. Nebudeme si nic nalhávat, variant na jeho výrobu je zkrátka mnoho. A pod slovem mnoho se skrývá opravdu spousta receptů na vhodné perníkové koření. Každá rodina má svůj originální recept, který je mnohdy rodinným dědictvím a předává se z generace na generaci. A tak to má být. Vánoce nejsou ani o dárcích, ani o jídle, ale právě o rodině.
ZÁKLADNÍ RECEPT NA PERNÍKOVÉ KOŘENÍ
Suroviny: ½ lžičky skořice, 2 ks hřebíčku, 1 ks badyánu, půl lžičky anýzu, 2 ks nového koření, půl lžičky strouhané citronové kůry
Postup: Všechny ingredience utlučeme v hmoždíři do jemného prášku.
PERNÍKY S VŮNÍ MEDU
Suroviny: 500 g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 2 vejce, 200 g másla, 4 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce perníkového koření
Postup: ,,Suché“ suroviny důkladně promícháme, přidáme ,,mokré“ ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout na chladném místě. Těsto rozválíme na moukou vysypaném vále do výšky cca 3 mm. Vykrajujeme námi vybrané tvary a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 175 °C cca 10 minut.
CUKROVÁ POLEVA
Suroviny: 1 bílek, půl lžičky citrónové šťávy, 125 g moučkového cukru
Postup: Cukr prosejeme a spolu s bílkem a citrónovou šťávou utřeme do hladké hmoty.
Perníky tvoří nedílnou součást vánočního stolu. Představují možnost, jak si osladit chvíle strávené s milovanými lidmi. Jsou také skvělým ,,plátnem“ pro kreativní zdobení. Při jejich pečení můžete oslovit celou rodinu. Děti se s radostí ujmout především vykrajování a zdobení. S hnětením těsta nebo výrobou perníkového koření může pomoci drahá polovička. Perníky jsou symbolem Vánoc. Je v nich totiž obsažená láska celé rodiny.
INSPIRUJTE OSTATNÍ
A jak se letos povedlo upéct a nazdobit Vaše perníčky? Podělte se s ostatními na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).