DEN DĚTÍ

První červnový den patří všem dětem. Tento krásný svátek se slaví již od roku 1925 a není náhodou, že právě v toto letní datum. 1. červen 1925 byl významný ze dvou důvodu a oba se týkaly dětí. Vraťme se zpátky v čase o 93 let do švýcarské Ženevy, kde bylo na Světové konferenci pro blaho dětí doporučováno věnovat tento den nejmenším členům naší společnost.

Ve stejnou dobu, nicméně o spoustu tisíc kilometrů dál v San Franciscu, zrodila se stejná myšlenka. Iniciátorem byl čínský generální konzul, který při příležitosti festivalu Dračích lodí, poukázal na velký počet čínských sirotků a jejich nedostatečnou péči a zajištění. Tyto události vytvořili půdu pro oficiální stanovení Mezinárodního dne dětí na 1. červen.

VÝJIMKA POTVRZUJE PRAVIDLO

První podnět, který přinesl nápad dalším institucím, organizacím a jednotlivcům, však přišel ještě o pět let dříve, a to v Turecku. Důležitou součást budování státu spatřil ochránce národních práv právě v dětech a 23. duben označil dnem všech dětí. Paradoxem je, že stát, který seznámil s myšlenkou oslav dětí celý svět, slaví tento svátek v jiný měsíc i den, než všechny ostatní země.

ZÁBAVA PRO CELOU RODINU

Po celém světě, a naše země není výjimkou, se 1. června konají oslavy, zábavy, zahradní párty a děti dostávají malé dárky. Milou tradicí se staly dětské dny pro děti zaměstnanců větších firem. Dětský den plný atrakcí, soutěží, hudby a jídla může být hezky stráveným odpolednem pro celou rodinu.

Pokud preferujete individuálnější zábavu, připravte svému dítěti dětský den sami! Můžete si společně vyrazit na výlet do blízkého či dalekého okolí, do zoologické zahrady, na naučnou stezku, můžete si zasportovat nebo nechat svého potomka vydovádět v aquaparku. Milovníci stolních her jistě ocení rodinný turnaj v pohodlí domova!

INSPIRUJTE OSTATNÍ

A jak strávíte Mezinárodní den dětí Vy? Připravíte jim svou vlastní zábavu nebo společně vyrazíte mezi desítky dalších dětí? Podělte se o Vaše nápady na našem Facebooku nebo v komentářích.