BYL POZDNÍ VEČER – PRVNÍ MÁJ…

… Večerní máj – byl lásky čas. Kdo by neznal tuto nesmrtelnou báseň jednoho z nejznámějších českých básníků všech dob – Karla Hynka Máchy. Líčení májové přírody a nešťastné lásky dvou mladých milenců je srdceryvným příběhem Máchovy literární tvorby. Zanechme však smutného konce dvou nešťastníků a soustřeďme se na 1. máj jako na svátek zamilovaných.

POHLED DO HISTORIE

První květen je od roku 1890 znám jako svátek práce. Na památku dělnické stávky a následného Heymarketského masakru je mezinárodním dělnickým svátkem. V západních zemí má však i další důležitou úlohu – první máj je svátkem všech zamilovaných!

Květen pak následuje jako měsíc lásky. S prvním májem je spojen den předešlý – 30. duben významný pro pálení čarodějnic a stavění tzv. májek. Májka, máje nebo máj značí kmen břízy, smrku či jedle zdobený stužkami, krepovým papírem a věncem. Postavení máje má přinést vesnici požehnání a úspěšný následující rok. V noci mladí muži máj hlídají před muži z jiných vesnic, kteří se ji snaží porazit. Ztráta májky bývá pro vesnici velkou ostudou.

PRVOMÁJOVÉ POLÍBENÍ

Krásným a pro mnohé nejdůležitějším zvykem prvního máje bývá políbení pod rozkvetlou třešní. Polibek má ženě přinést zdraví a krásu po následující rok. V minulosti sliboval také plodnost.

ROMANTICKÝ PRVNÍ MÁJ

Prvomájové políbení může být začátkem romantického večera. Užijte si krásný květnový večer s Vaší milovanou polovičkou pod záštitou prvního máje. Romantický večer se neobejde bez dobrého vína, chutné večeře a pro ženu tolik důležité květiny. Kytice růží se dá pojmout i poněkud netradičně a celý květ nahradit okvětními lístky, kterými ozdobíte pokoj.

PODĚLTE SE S OSTATNÍMI

A jak oslavujete první máj se svou drahou polovičkou Vy? Dodržujete tradici prvomájového políbení? Podělte se s námi o své zkušenosti na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).