BŘEZEN – MĚSÍC KNIHY

Březen je podle dlouhé tradice měsícem věnovaným knihám. Možná si kladete dvě důležité otázky. Proč právě březen? A proč právě knihám? Vysvětlení není těžké a společně si otázky zodpovíme.

ZAČÍNÁME

Tradice Měsíce knihy vznikla v roce 1955 jako nástroj osvěty tehdejšího politického režimu. Hlavním cílem bylo dostat knihy do povědomí mládeže, ale ani těžce pracující dělníci nezůstali v zapomnění. Na základě dohody mezi 3 významnými organizacemi (Ministerstva kultury, Československého svazu mládeže a Svazu československých spisovatelů) bylo rozhodnuto, že je nutné věnovat propagaci knih celý jeden měsíc – a tím byl zvolen právě březen!

JAK JE TOMU DNES?

Je měsíc březen stále Měsícem knihy? Ano, stále jím zůstává, ale nikoli pod záštitou Ministerstva kultury, ale díky knihovnám, které upřednostňují označení Březen – měsíc čtenářů.

VZNEŠENÝ CÍL

Cílem současného Měsíce knihy (Měsíce čtenářů chcete-li) je obnovit práci mládeže i dospělých lidí s knihou. Lidé v dnešní moderní době často díky internetu zapomínají na primární literární zdroje. Akcemi v knihovnách, které nemůžeme opomenout, jsou literární přednášky, besedy s autory, autorská čtení nebo nocování v knihovnách. Všechny události mají za cíl udržet svět v kontaktu s knižními zdroji a nezapomenout na hodnotu psaného knižního textu.

DUBEN – DRUHÝ MĚSÍC KNIHY?

Ani duben nezůstává za březnem pozadu a pyšní se spoustou významných dnů zaměřených na literaturu.

BYLO, NEBYLO …

První z nich připadá na datum 2. dubna a je věnován dětské četbě. Mezinárodní den dětské knihy je připomínkou narození významného dánského spisovatele – Hanse Christiana Andersona, který svými pohádkami jako jsou Císařovy nové šaty, Ošklivé káčátko nebo všem dobře známá Malá mořská víla vykouzlil úsměv nebo naopak smutek z neobvyklých konců na tvářích mnoha dětí. Tradičně se u nás i v zahraničí pořádá Noc s Andersonem, která děti seznamuje s jeho tvorbou a snaží se podpořit rozvíjení dětské fantazie a slovní zásoby prostřednictvím knih.

ZA SVÝM NÁZOREM SI BUDU STÁT

Dalším je Mezinárodní den svobody tisku, který si připomínáme 20. dubna za cílem svobodného šíření názorů a necenzurovaných informací pomocí médií (např. noviny, knihy, časopisy, internet a televize).

… TO JE OČ TU BĚŽÍ!

O tři dny později – tedy 23. dubna – vzpomínáme Světovým dnem knihy a autorského práva na úmrtí třech podstatných osobností světové literatury –  anglického dramatika a básníka Williama Shakespeara,  španělského básníka a spisovatele Miguela de Cervantese a historika v roli spisovatele Garcilase de la Vegy. Tento den také klade důraz na ochranu autorských práv, které jsou duševním vlastnictvím autora.

VYCHYTÁVKA PRO ČTENÁŘE

Pokud patříte k aktivním čtenářům, kteří se od knih neodtrhnout ani v hluboké noci, jistě oceníte praktickou vychytávku v podobě lampičky na krk. Svítilnu podle svých potřeb přizpůsobíte svým ramenům a krku a Vaše ruce zůstávají volné pro otáčení stránek!

PODĚLTE SE S NÁMI!

A jakými čtenáři jste Vy? Těšíte se na letošní březen a co si přečtete? Podělte se s ostatními na našem Facebooku nebo v komentářích!