9. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) KIWI ANEB NENÁPADNÝ ZÁZRAK

Exotické ovoce poněkud nezvyklého vzhledu v každém z nás vyvolává jiné pocity. Někdo na něj nedá dopustit, jiný se při zmínce o kiwi okamžitě šklebí. Kiwi nás může odrazovat svým netypickým zevnějškem, ale také kyselou chutí, na kterou narazíme při konzumaci nezralých plodů. Nenechte se však zastrašit nevzhlednou slupkou ani výběrem vhodných kusů exotického ovoce, kiwi je plné vitamínů, o které by nebylo rozumné přijít!

ZE SVĚTA AŽ K NÁM

Popínavá dřevina zvaná aktinidie pochází původně z Číny, odkud se rozšířila na Sibiř, do Japonska a v neposlední řadě také na Nový Zéland. Na Novém Zélandu, ze kterého se nejčastěji vozí do našich obchodů, přišlo kiwi ke svému jménu. S trochou fantazie a nadsázky nám svým vzhledem může plod připomínat novozélandského národního opeřence – kivi. V Číně, ze které exotické ovoce pochází, kiwi nazývají čínským agreštem pro jeho trpkou a specifickou chuť, až nápadně připomínající plody z čeledi meruzalkovité.

KIWI POD DROBNOHLEDEM

Tradiční kiwi poznáme podle oválného tvaru a hnědé slupky pokryté spoustou drobných chloupků. Uvnitř se skrývá zelená dužina sladkokyselé chuti s velkým množství drobných černých semínek a bílým středem. K dalším odrůdám patří kiwi zlaté a červené, lišící se vzhledem dužiny, slupky i tvarem. Kiwi je vhodné konzumovat po celý rok a to především díky obrovskému množství vitamínu C! Mimojiné posiluje imunitní systém, přispívá k správnému fungování tepen a žil, podporuje růst kostí a zvyšuje soustředění. Z dužiny připravíme osvěžující smoothie a koktejly, můžeme ji přidávat do dezertů, ovocných salátů pro oživení vzhledu i zdokonalení chuti.

JAK SPRÁVNĚ NAKUPOVAT

Kiwi je u nás dostupné po celý rok. Vybíráme plody oválného tvaru s nenarušenou slupkou. Exotické ovoce je náchylné na tlak a pomačkání, proto volíme celistvé plody. Měkké plody na dotek jsou vhodné pro konzumaci. Pokud v obchodním řetězci na již zralá kiwi nenarazíte, můžete si tvrdé plody nechat v pokojové teplotě dozrát přímo u Vás doma.

PODĚLTE SE S NÁMI

Řadíte kiwi běžně do svého jídelníčku?  Podělte se s námi o Vaše zkušenosti, rady a nápady na našem Facebooku nebo v komentářích.