7. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) GRANÁTOVÉ JABLKO ANEB OVOCE VĚČNÉHO MLÁDÍ

Granátová jablka na našich jídelních stolech vídáme především o Vánocích. Pro svůj obsah vitamínů, minerálů a jiných zdraví prospěšných látek bychom je však do našeho jídelníčku měli zařadit po celý rok.

MARHANÍK GRANÁTOVÝ –  GRANÁTOVNÍK

Marhaníky granátové, tzv. granátovníky, na kterých aromatické plody vyrůstají, dosahují výšky až 5 metrů a dožívají se věku 30 let. Marhaník granátový patřil k endemickým druhům somálského ostrova Sokorta, odkud se rozšířil do dalších částí světa. Granátová jablka k nám nyní míří ze Středozemí, Indie, Argentiny a mnohých oblastí Asie. Nejkvalitněji oceňujeme plody z Íránu.

OVOCE VĚČNÉHO MLÁDÍ

Pod tlustou, kožovitou slupkou se v šesti až dvanácti ,,pouzdrech” skrývá okolo 600 semen. Ta jsou obalena červenou, narůžovělou nebo bílou dužinou sladkokyselé chuti. Pro svůj příznivý vliv na kůži a cévy můžeme s trochou nadsázky bez ostychu granátové jablko nazvat ,,ovocem věčného mládí.” Nejenže konzumace granátových jablek zpomaluje proces stárnutí buněk, ale působí příznivě na náš kardiovaskulární systém, podporuje správné fungování ledvin, urychluje léčbu zánětů a působí proti nim preventivně, snižuje hladinu cholesterolu a upravuje naše zažívání a trávení.

VE STUDENÉ I TEPLÉ KUCHYNI

Granátová jablka najdou své uplatnění v teplé i studené kuchyni. Používáme je pro přípravu salátů a sladkokyselých omáček, které servírujeme spolu s drůbeží nebo grilovaným masem. Z plodů marhaníku získáváme šťávu pro přípravu sirupů a koktejlů.

OCET Z GRANÁTOVÝCH JABLEK

Speciálním postupem kvašení granátových semen vzniká ocet. K tomuto účelu nejčastěji sbíráme divoké plody z oblasti okolo Středozemního moře. Ocet z granátových jablek používáme k přípravě dresingů, dipů a zálivek.

 

PODĚLTE SE S NÁMI

Konzumujete granátová jablka po celý rok nebo podle Vás patří k vánočnímu ovoci? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti, rady a nápady na našem Facebooku nebo v komentářích.