6. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) AVOKÁDO ANEB ZÁZRAČNÉ OVOCE, NE ZELENINA!

vokádo je plod hruškovce přelahodného, botanicky jej tedy řadíme k ovoce, nikoli zelenině, jak se mnozí z nás mylně domnívají. Za největšího producenta avokáda je tradičně označována Kalifornie, na náš stůl se ale avokádo přiváží převážně z Izraele nebo Španělska.

Hruškovec přelahodný je tropická dřevina oceňovaná a vyhledávaná pro plody výjimečných vlastností. Hruškovec přelahodný dosahuje výšky až 20 metrů a sklizeň obsahuje okolo 120 plodů. Na první úrodu musíme však trpělivě čekat nejméně 4 roky.

AVOKÁDO – PLOD HRUŠKOVCE PŘELAHODNÉHO

Název rostliny je skutečně výstižný. Avokádo sice patří k exotickému ovoci, ale není sladké. Svou chutí nám spíše připomíná oříšky. Lahodná příchuť dodá šmrnc pomazánkám, zmrzlinám a polévkám. Vydlabaný plod využíváme k servírování pokrmů a dekorování stolu. Nezralé avokádo bývá hořké a na dotek tvrdé. Díky svému obsahu zdraví prospěšných rostlinných tuků jej můžeme konzumovat i při dietě.

TRADIČNÍ MEXICKÉ GUACAMOLE

K nejoblíbenějšímu a nejčastěji připravovanému avokádovému pokrmu řadíme guacamole – tradiční mexickou pomazánku.

Potřebujeme: 1 zralé avokádo, 5 kapek limetkové šťávy, 1 rajče, 1 malou cibuli, špetku soli, mletý černý pepř, koriandr  a ½ stroužku česneku.

Postup: Zralé avokádo oloupeme, zbavíme pecky a dužinu rozmačkáme vidličkou. Rajče spaříme horkou vodou, zbavíme slupky a semínek a nakrájíme na drobné kostičky. Avokádo a rajče smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, zakápneme limetkovou šťávou a podle libosti dochutíme pepřem, solí a koriandrem.

PODĚLTE SE S NÁMI!

Jaké pokrmy připravujete z avokáda Vy? Podělte se s námi o Vaše rady, recepty a zkušenosti na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).