5. díl (letní seriál) NENECHTE SVÉHO ČTYŘNOHÉHO MAZLÍČKA SNÍST!

Úvodní nadpis článku vypadá trochu hrozivě, ale nenechte se zmást! Rozhodně jsem teď neměla na mysli, že svého čtyřnohého miláčka prodáte někomu k obědu. Řeč je o klíšťatech! A že jich letos bude hodně, jsem se dozvěděla v dubnu, v ordinaci mého praktického lékaře. Vůbec mě to neznepokojilo, protože na klíšťata nějakým záhadným způsobem netrpím. Byla jsem v klidu jen do té doby, než jsem se uvědomila, že naše Jess zatím nemá obojek proti klíšťatům.

Obojek proti klíšťatům

Jednou z osvědčených ochranných pomůcek je již dlouhá léta obojek proti klíšťatům. Obojek se připne zvířeti na krk a máte vystaráno. Ale je to opravdu tak jednoduché, jak se zdá? Ne. Důležitý j
e především správný výběr. Sami raději nic nezkoušejte a nechte
výběr na odbornících! Tím teď nemyslím Vaše přátele, ale veterináře a prodejce produktů pro čtyřnohé miláčky! Pro nás lidi je na trhu také spousta přípravků, kterými se můžeme proti těmto parazitům bránit. Něco nám voní, něco nemůžeme ani cítit nebo nás ohrozí alergie. U zvířat je to stejné. Ovšem s tím rozdílem, že podmínky pro výběr jsou jiné!

Na velikosti záleží

Jednou z důležitých podmínek je velikost. Tedy obvod hlavy zvířete. Další z hlavních rolí je, zda je Váš mazlíček mládě nebo už dospělý jedinec. Například pro některé kočky se doporučují obojky až od určitého měsíce věku. Pokud koupíte příliš malý obojek proti klíšťatům, bude zvíře škrtit a v případě, že bude moc velký, tak je pravděpodobné, že ho dříve či později někde ztratí. Další z hlavních rolí je, zda je Váš mazlíček mládě nebo už dospělý jedinec. Například pro některé kočky se doporučují obojky až od určitého měsíce věku.

Doba účinnosti

Stejně jako potraviny, tak i obojky pro zvířata mají určitou trvanlivost. Trvání účinků obojku jako odpuzovače klíšťat je většinou od pár týdnů do několika měsíců. Záleží jen na Vás, kolik peněz jste ochotni do obojku investovat, jak často se Vaše zvíře pohybuje v přírodě, a také na tom, kolik klíšťat se v daný rok, v přírodě vyskytuje.

Plusy navíc

Chcete, aby obojek odpuzoval klíšťata a zároveň další parazity? Vsaďte na obojek, který má takové složení, že je schopen chránit Vašeho mazlíčka i před dalšími nechtěnými parazity.

Nepodceňujte prevenci!

Zvířata jsou také ohrožena boreliózou a dalšími nepříjemnými nemocemi, které mohou tito parazité přenášet. Pokud chcete, aby se tomu Váš čtyřnohý přítel vyhnul, je dobré ho každý večer kontrolovat. Důležité je opravdu důkladně! To znamená, vyloženě prohmatat. Samozřejmě musíte také chránit sami sebe, a tak je dobré použít při prohledávání gumové rukavice.

Jak vyndat klíště

Může se stát, že při prohledávání srsti Vašeho čtyřnohého mazlíčka, na něj nakonec narazíte. Co teď? Jak vyndat klíště? Rada číslo jedna zní: Hlavně opatrně! Aby vyndání klíštěte proběhlo bez problémů, je třeba vyvarovat se některým špatným krokům. V první řadě se rozhodně nesnažte parazita rozdrtit. To by byla zásadní chyba, protože z jeho rozdrceného těla by se do Vašeho psa či kočky dostalo mnohem více škodlivých látek než při správném vyndání klíštěte. Nechte si gumové rukavice a raději použijte pinzetu na klíšťata. Parazita chyťte za hlavu a vyjměte ho pomalým a jistým tahem. Postižené místo vydezinfikujte.

Pinzeta na klíšťata

Pinzeta na klíšťata Vás určitě finančně nezruinuje. Její cena se pohybuje od desítek do stovek korun. Kde ji sehnat? Pinzety na klíšťata seženete nejen v lékárnách, ale i v pet centrech či chovatelských potřebách. Případně Váš veterinář Vám s výběrem jistě rád poradí.

Další alternativy            

Jak jistě víte, tak neexistují pouze obojky. Ale nebudeme si lhát, když řeknu, že obojky jsou jedny z nejpohodlnějších produktů na ochranu. Při nákupu pipet, repelentů a šamponů, už je třeba zejména s veterinářem pečlivěji zvážit (navíc v rámci návštěvy veterináře ho můžete nechat taky naočkovat!), který výrobek je vhodný pro srst a rasu Vašeho čtyřnohého přítele.

Závěr

Ať už si zvolíte kteroukoliv variantu, nezapomeňte, že jde především o zdraví Vašeho mazlíčka a tak pečlivě vybírejte! Investice se určitě vyplatí!

Řekněte nám, co si myslíte – Komentujte níže!

A teď výzvy pro Vás! Jak chráníte své mazlíčky proti klíšťatům? Které typy obojků používáte? S kým se radíte o výběru? Používáte jiný typ ochrany? Pojďte se s námi podělit o Vaše zkušenosti a rady na našem Facebooku nebo zde v komentářích!