4. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) KARAMBOLA ANEB ŠŤAVNATÉ POKUŠENÍ

Šťavnaté exotické ovoce jménem karambola se u nás konzumuje a také pěstuje čím dál častěji. Charakteristické hvězdy vzniklé při nakrájení plodu nás lákají svým netradičním vzhledem i chutí. Karambola, jiným názvem čínská hvězda či starfruit, je příjemným druhem letního osvěžení.

INDONÉSIE – DOMOV ČÍNSKÉ HVĚZDY

Karambola původem z Indonésie se rozšířila do celého světa! Plody do našich obchodů cestují až z daleké Brazílie, Indie, Číny, Austrálie či Thajska. Stále zeleným stromům druhu Averrhoa carambola vyhovují tropické podmínky, tzn. horké a vlhké podnebí. Půdy s dostatkem výživy zajistí vzrůst stromu do výšky až 12 metrů a sklizeň 2-3x do roka.  Čínskou hvězdu vypěstujeme také u nás v teplých sklenících.

PLOD STROMU AVERRHOA CARAMBOLA

Exotická karambola je šesticípý nebo pěticípý plod stromu Averrhoa carambola vyznačující se ostrými hranami a lesklou oranžovou, zelenou nebo žlutou slupkou. Uvnitř plodu nalezneme šťavnatou dužinu jantarové barvy a sladkokyselé chuti. Čínská hvězda obsahuje kyselinu šťavelovou, díky které nám svou chutí může připomínat více tradiční a známou reveň. Přínosem pro naše zdraví je karambola především díky svému obsahu vitamínu C, vápníku, fosforu a železa.

PRO VZHLED I CHUŤ

Řezy karamboly ve tvaru hvězdy používáme pro dekorování dortů, zákusků, nápojů, ale i na ozdobení ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů. Karambola upravená jako čatní dodá exotický nádech hlavním jídlům. Milovníci sladkého ocení karambolový džem nebo marmeládu.

PODĚLTE SE S OSTATNÍMI!

A jak upravujete karambolu Vy? Podělte se s ostatními o Vaše recepty a zkušenosti na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).