3. díl (letní seriál) ZÁZRAK JMÉNEM CUKETA – PROČ JE TAK PROSPĚŠNÁ?

Cuketa. Určitě ji znáte. Taková velká zelená víceúčelová věc podobná okurce.

Ale není to okurka! I když se tato zelenina na první pohled velmi podobá. Ano, obě se řadí do tykvovité čeledi. Ale nejsou stejné! Prvním rozdílem je určitě původ. Zatímco okurka je Asiatkou, tak cuketa je Američankou, která se hrdě rozšířila do Evropy. No a další rozdíl je v barvách a chutích. Výše zmiňovaná Američanka nabízí mnohem více zbarvení, tvarů a tím pádem také více chutí.

Zdraví

O tom, že zelenina je prospěšná zdraví, asi víte. Neboť v poslední době je zdravá strava velmi oblíbeným tématem všech časopisů pro ženy, vegeteriány, vegany a spol. Co tedy získáte, když do svého jídelníčku zařadíte cuketu?

Osvěžení v horkém létu!

V létě nejspíše nemáte na těžká jídla chuť. Člověk je celý vyprahlý a raději chce sáhnout po něčem osvěžujícím. Cuketa je tedy jedním z nejlepších kandidátů. Obsahuje hodně vody, a tak Vám po požití dehydratace organismu určitě nehrozí!

Dejte si tolik, kolik hrdlo ráčí!

Když je horké počasí, tak jistě rádi sáhnete po osvěžení typu chlazená točená limonáda nebo pivo. Je to skvělá volba, ale záleží na Vás a Vašem svědomí, kolik kousků si dopřejete. Pokud se stravujete zdravou stravou a snažíte se zhubnout nebo udržet váhu, tak ani jedno není ve velkém množství ideální. Naopak když si dáte pár kousků této víceúčelové zeleniny, tak se nic nestane. Kalorická hodnota je minimální! Navíc Vás zasytí a pocit hladu rychle zmizí.

Zdroj vitamínů

Užíváte vitamíny v tabletách, kterými se snažíte rychle dohnat nedostatek vitamínů jako hořčík, železo, vápník a zinek? Vyhoďte je do koše. Zapomeňte na loupání a dejte si ji pěkně i se slupkou! Získáte tak všechny potřebné vitamíny pro Vaše tělo.

Jak na ni?

Pro pěkné cukety nemusíte na farmářský trh. I když nepochybuji, že budou kvalitní. Můžete se rovnou zásobit! Udělejte si z Vaší zahrady cuketový ráj! Proč ráj? Protože když si vysadíte různé druhy, tak Vaše zahrádka bude pěkně barevná! Padesát odstínů zelené, také žlutá, do oranžova nebo dokonce bílá? Vyberte si druhy, které budou ladit Vašemu vkusu.

Nenáročná a plodná

Můžete si vybrat. Buď seženete semínka, nebo sazenice. Obojí je snadno dostupné, takže to nebude žádný problém! Oproti například dýni je velmi nenáročná. Stačí, když zasadíte, pohnojíte a zaléváte. Úspěch je zaručen! A poté už jen za několik měsíců sklízíte plody. Tedy jen do té doby, než se zase pořádně ochladí. I tak je to skvělé, protože si stihnete udělat zásoby a můžete pravidelně konzumovat zdravou stravu. A zdarma! Jistě víte, že v ČR není zdravá strava zrovna nejlevnější záležitostí. Tak proč si to neusnadnit!

Stálý návštěvník v kuchyni

Až jednou poznáte výhody cuket, nebudete jim chtít říci sbohem! Můžete je snídat, obědvat, večeřet a nikdy Vás neomrzí. Nemají žádnou specifickou chuť a tak je jen na Vás, co s nimi provedete.

Recepty z cukety

Chcete pohostit své hosty něčím netradičním? Vyzkoušet si pečení se
zeleninou
? Potom rozhodně stojí za to vyzkoušet cuketovou buchtu!

https://www.toprecepty.cz/recept/7782-cuketova-buchta/

Máte rádi zdravou stravu, ale obyčejné zelí Vás příliš nadýmá? Tento recept z cukety Vám nabízí novou alternativu! Vyzkoušejte to jinak!

http://recepty.vareni.cz/cuketove-zeli/

Děláte rádi bramboráky? Co třeba okořenit obyčejné bramboráky o jinou přísadu? Nenechte se připravit o gurmánský požitek! Recepty z cukety níže!

http://www.foodclub.cz/recept/cuketove-bramboraky/

http://www.foodclub.cz/recept/slaninovo-cuketove-bramboraky/

Milujete grilovačky, ale víte, že s klobásami příliš nezhubnete? Nevadí. Můžete grilovat a zároveň dodržet zásady zdravé stravy. Jednoduše si ogrilujte cuketu. A že to nemusí být nuda a bez chuti, zjistíte na těchto receptech! 

http://receptnajidlo.cz/grilovan%C3%A9+cukety+recept

Užívejte si kouzel s cuketami v kuchyni, sklízejte zásoby na zimu, vyměňujte barvy se sousedy a přáteli, grilujte a hlavně se u toho dobře bavte!

Výzva pro Vás!

 Jaký je Váš nejoblíbenější recept z cukety? Podělte se s námi našem Facebooku nebo zde v komentářích!