3. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) MARACUJA ANEB SLADKOKYSELÝ ZÁZRAK

Mučenka jedlá, maracuja, chinola, passion fruit nebo sweet cup jsou jen některé z mnoha exoticky znějících názvů tohoto sladkokyselého plodu. Rod Passiflora zahrnuje přes 400 druhů a na pulty našich obchodů se dostávají některé z nich. Maracuja se k nám přiváží z Jižní Ameriky, Nového Zélandu, Izraele, Austrálie, východní Afriky a dokonce i z Karibiku nebo Havaje.

Nejčastěji rozlišujeme dva typické druhy podle jejich barvy, povrchu slupky i velikosti. Takzvaná zlatá maracuja je charakteristická jasně žlutou barvou, průměrem až 10 centimetrů a hladkou, lesklou slupkou. Její oddenky využíváme pro pěstování dalšího druhu – purpurové maracuje, která dosahuje velikosti citrónu a její slupka suchá a svraštělá.

VŠESTRANNÉ VYUŽITÍ

Každá země, ve které marucuju pěstují pro ni našli vlastní využití. V Izraeli ji používají do ledových tříští, v Portoriku konzumují čerstvé plody mučenky pro snížení krevního tlaku. Při návštěvě Brazílie můžete ochutnat semínka maracuje na dortech nebo se osvěžit maracujovým džusem.

Maracuja je pro naše tělo přínosná díky obsahu vitamínů A, B, C, také velkému množství vlákniny, železa, fosforu a vápníku.

JAK KONZUMOVAT

U nás maracuju konzumujeme nejčastěji čerstvou. Plod podélně rozřízneme a semena obalená dužinou vysrkáváme nebo vydlabáváme lžičkou. Můžeme je přidávat do salátů,  zmrzlin, zákusků nebo osvěžujících letních nápojů.

KVĚTY PRO PARÁDU

Naši pozornost a zvědavost nepřitahují pouze plody exotického ovoce, ale také jejich nádherné květy! Ani své jméno nemá mučenka náhodou. Svou složitou kombinací květních kalichů a okvětních lístků symbolizuje kříž a Kristovu trnovou korunu.

INSPIRUJTE OSTATNÍ

Patří maracuja do Vaše jídelníčku nebo se teprve chystáte seznámit s její sladkokyselou chutí? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti či recepty na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).