2. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) MANGO ANEB TROPICKÝ POKLAD

Plod tropického mangovníku – mango má až magickou sílu. V ústech po dlouhou dobu zanechává svou chuť a případy, kdy byl člověk na mangu závislý, nejsou žádnou raritou. Tak kde se vzal tento exotický tropický poklad?

KDE SE VZALO? NIKDO NEVÍ!

Přesný původ manga není totiž znám! Nejvíce pravděpodobná je oblast Jižní a Jihovýchodní Asie, ale stále se jedná o pouhé dohady.

Plody manga dosahují velikosti 10 až 15 centimetrů a přechází ze žluté, zelené až do červené barvy. Největší manga dosahují váhy až 2 kilogramů! Další zajímavostí je, že mango není pouze jedno, ale existuje na 1000 různých odrůd, které se liší svou barvou, chutí i velikostí.

JAK MANGO KONZUMOVAT?

Vhodný plod pro konzumaci by měl být na dotek měkký. Zralé mango poznáte i podle velkého množství šťávy, která z plodu při rozkrojení vytéká. Mango loupáním zbavíme slupky a vyjmeme dřevnatou pecku.

MNOHOSTRANNÉ VYUŽITÍ

Mango konzumujeme nejčastěji čerstvé, a to buď samotné nebo přidané do ovocných salátů. Kdo neodolá kombinaci masa a sladkého, potěší jej mangová omáčka, kterou kombinujeme s vepřovým nebo drůbežím masem. Rozmixované mango zpestří každé ovocné smoothie nebo koktejl z dalších druhů tropického ovoce.

Mango je výjimečné nejen svou chutí, ale také obsahem vitamínů A a C a množstvím sodíku a draslíku, které obsahuje.

INSPIRUJTE OSTATNÍ

A do jakých pokrmů mango přidáváte Vy? Inspirujte ostatní a pochlubte se svými netradičními recepty na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).