10. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) DURIAN ANEB NEVONÍCÍ KRÁL OVOCE

Durian je králem ovoce v pravém slova smyslu. Toto exotické ovoce je výjimečné nejen svou chutí, tvarem, ale především překvapivě vůní. A ta není nikterak vábná! Jeho aroma v každém z nás vyvolává jiné emoce. Od nečekaně pozitivních a příjemných po negativní a odpudivé. Kvůli pronikavému pachu je v některých zemích Jihovýchodní Asie zakázáno podávat durian v hotelích a převážet jej veřejnou dopravou.

DURIAN CIBETKOVÝ – KRÁLOVSKÁ ROSTLINA

Durian cibetkový je blízký příbuzný afrických baobabů. Tropický, až 50 metrů vysoký, stálezelený strom, pochází původně z Malajsie. V dnešní době na něj narazíme především v Thajsku, Indonésii, jihozápadní Asii a na Borneu. Mimo Asii bychom durian cibetkový hledali marně. Malajské slovo ,,duri” v překladu znamená trn a odkazuje na trnitou slupku pokrývající plod. Cena durianu (cca 200 Kč) je stálá a ani v období sklizně, která probíhá dvakrát za rok, se nesnižuje.

TRNITÝ KRÁL

Jak jsme se již zmínili, král ovoce je specifický po mnoha stránkách. Mimo jiné také pro svůj tvar. Největší duriany dosahují váhy okolo 5 kilogramů a jsou pokryty silnou slupkou opatřenou trny ve tvaru malých pyramid. I přes neporušenou slupku pocítíme zápach připomínající shnilou cibuli.

Uvnitř durianu se skrývá smetanová či nažloutlá dužina, která chuťově připomíná kombinaci banánu, vanilky a mandlí. Přes veškerá specifika patří durian k velmi oblíbeným a žádaným druhům exotického ovoce. Semena plodu konzumujeme pražená. Dužina se ve většině případů syrová nebo společně s rýží v pokrmu zvaném ,,lempog.”

INSPIROVALI JSTE SE?

Okusili jste už netradiční durian? Jak na Vás zapůsobil?  Podělte se s námi o Vaše zkušenosti, rady a nápady na našem Facebooku nebo v komentářích.