1. díl (dovolenkový seriál) CESTOU, NECESTOU …

Léto je období slunce, nových zážitků a splněných přání. Za svými sny musíme často cestovat. Autem, autobusem nebo letadlem? Možností je mnoho. Svět je plný nádherných míst a díky nejrůznějším dopravním prostředkům je máme na dosah ruky. A kam se letos chystáte vyrazit Vy?

Cesta na vytoužené prázdniny občas bývá bohužel spojena s nepříjemnostmi.  Zvláště pro starší generaci a výletníky z řad dětí dlouhé cestování na dovolenou představuje výrazný problém. Vše se dá naštěstí zvládnout pomocí pár vychytávek. Cesta za dobrodružstvím nám bude rychleji utíkat a náš komfort se zvýší.

PŘIPRAVENÝM ŠTĚSTÍ PŘEJE

Základem všeho je správná příprava a ani cestování netvoří výjimku. Všichni zodpovědní cestovatelé to jistě znají. Sotva vyjedete z domu, už máte obavy, zda jste zamkli hlavní dveře nebo vypnuli varnou konvici. Je lepší vše několikrát zkontrolovat, než mít během cesty černé myšlenky o stavu Vaší domácnosti.

Máte pocit, že jste něco zapomněli na dovolenou sbalit  a stovky kilometrů od domova to budete nutně potřebovat? Před balením si připravte seznam a řiďte se podle něj.

PŘEDEJDĚTE NEVOLNOSTI

Nevolnost spojená s cestováním, odborně kinetóza, trápí nejen děti, ale i dospělé. Cestovní nevolnost způsobuje více podnětů, které působí na naše vnitřní ucho. V něm se mimo jiné nachází centrum polohy a pohybu. Při jízdě jsou buňky vnitřního ucha nadměrně drážděny a dochází tak k nevolnosti. Dovolená však nemusí být v ohrožení! Nejčastějším opatřením jsou léky proti nevolnosti, které fungují na základě prevence a užívají se cca 30 minut před zahájením jízdy. Pomáhá také dodržovat pitný režim, při jízdě nečíst a naopak se dívat na velmi vzdálené předměty.

POHODLÍ NADEVŠE

Dopravní prostředky nám sice pomáhají překonávat dlouhé vzdálenosti, ale po několika hodinách jízdy i to nejlépe uzpůsobené sedadlo auta či autobusu bude nepohodlné. Neustále budeme měnit polohu sezení a bude nás bolet každá část těla. Přesezení v autě nejlépe zabráníme pravidelnými přestávkami. Krátkou procházkou rozpohybujete ztuhlé svaly a řidič získá dostatek rozptýlení od neustálého soustředění.

Pro chladné večery je do autobusu nebo auta vhodné přibalit pokrývku. K pohodlí nám přispěje také nafukovací cestovní polštářek. K jeho dalším výhodám patří skladnost a omyvatelnost.

KDO SI HRAJE, NEZLOBÍ

A hrát si můžou děti i dospělí. V dopravních prostředcích jsme omezeni prostorem, ale existuje spousta ,,prostorově nenáročných“ her a aktivit. K těm nejoblíbenějším patří slovní fotbal, magnetické deskové hry a cestu nám jistě zpříjemní i společně zazpívaná oblíbená píseň. Mnozí si cestování neumí představit bez poslouchání hudby. Právě pro ně jsou vhodná sluchátka, např. bezdrátová. Také se Vám sluchátka pořád zamotávají? S bezdrátovými je po problému! Jejich použití je tak rychlejší a pohodlnější. Hry při cestě za prázdninami výletníky zaručeně zabaví a řidiči poskytnou klid a dostatek koncentrace pro bezpečné řízení.

INSPIRUJTE OSTATNÍ!

Máte i Vy rady a tipy, jak zvládnout dlouhou cestu na dovolenou? Pochlubte se na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).