1. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) PITAHAYA ANEB DRAČÍ OVOCE

Na pultech obchodů se čím dál více objevují nejrůznější druhy exotického ovoce. Vůní, barev a především chutí je takové množství, že si společně vytvoříme průvodce exotického ovoce, abychom věděli, odkud jaké ovoce pochází, k přípravě jakých pokrmů se hodí a jaké vitamíny a prospěšné látky získáváme jeho konzumací. Začínáme pitahayou neboli dračím ovocem!

PITAHAYA, PITAYA, DRAČÍ OVOCE?

Do velkých obchodních řetězů celého světa jsou z Ameriky a Asie dováženy plody jednoho z druhů kaktusů. Pitahaya, zkráceně pitaya nebo také dračí ovoce je dnes vysoce módní potravinou. A souvislost právě s drakem? Vejčité plody jsou pokryté vrstvou tupých, podlouhlých šupin!

Zajímavostí není pouze název exotického ovoce, ale také jeho květy. Americké domorodé kmeny je používají k výrobě čaje. Květy pro svůj líbezný vzhled a netradiční dobu rozevírání dostaly název královny noci.

V našich obchodech se setkáváme s třemi variantami dračího ovoce – růžový plod s bílou dužinou, fialový plod s červenou dužinou nebo žlutý plod s bílou dužinou. Všechny druhy mají jedno společné – drobná černá zrníčka schovaná v dužině, která nám připomínají např. více známá zrníčka v kiwi.

JAK A PROČ JI KONZUMOVAT?

Pitahaya se konzumuje nejčastěji čerstvá. Plod podélně rozřízneme a lžičkou vydlabáváme dužinu se zrníčky. Pro více osvěžující chuť můžeme dužinu lehce pokapat limetkovou nebo citrónovou šťávou.

Dračí ovoce přináší našemu tělu množství vápníku, železa, fosforu, vitamíny B, C i E. Pitahaya obsahuje 90% vody, proto je vhodnou potravinou v horkých letních dnech. Drobná semínka uvnitř dužiny svou chutí připomínají ořechy a jsou bohatá na tuky.,

PODĚLTE SE S OSTATNÍMI!

Přišli jste dračímu ovoci na chuť nebo se teprve chystáte ochutnat toto exotické ovoce? Podělte se o Vaše zkušenosti na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).